De andre stempler

Så kom den endelig. Jørgen Brandts bog ”De andre stempler”. Med sin nye bog har Jørgen skrevet en bog om et emne, som vi er mange, der længe har efterspurgt mere viden om. Det er blevet til en lille håndbog, som bør stå i enhver posthistorikers reol.

Der findes mange gode bøger og artikler om de almindelig stempler: annulleringsstempler, dagstempler, maskinstempler osv. En beskrivelse af de stempler, der ikke lige kan placeres i en sammenhæng, har derimod været savnet. Nu er den her.

Forfatteren formår virkelig at komme rundt i hjørnerne. 39 forskellige stempeltyper bliver præsenteret – hver på en side med 1-3 illustrationer og en kort beskrivelse af stemplernes formål, anvendelsesperiode og andre væsentlige oplysninger. Fire stempler får endog hver to sider, så der bliver plads til yderligere illustrationer.

Med bogen bliver du ikke stempel-ekspert. Til gengæld får du et overblik, som ikke er set tilsvarende før. Skulle der have været et forslag til forbedring af bogen, måtte det være, at stemplerne var blevet rubriceret lidt med opdeling i eksempelvis annulleringsstempler (f.eks. stjernestempler, posthornsstempler og togstempler), kontrolstempler, maskinstempler osv. Til Jørgens forsvar skal her være, at en sådan opdeling langt fra ville være enkel.

Når man sidder og læser i bogen, dukker der som ofte ny viden op. Bogen er en guldgruppe af små spidsfindigheder om mange af stemplerne, og jeg synes, at forfatteren har fundet de vigtigste informationer om hvert enkelt stempel. Vigtigt er det også, at der ved de fleste stempler er sat kildehenvisninger på, så det er let at finde yderligere og dybere viden om den pågældende stempeltype.

Tak til Jørgen Brandt for en bog, der frem over vil stå inden for rækkevidde på mit kontor. Jeg har gennem de seneste år fået mange gode filatelistiske oplysninger af Jørgen. Nu kan jeg lige række ud, så har jeg nogle af dem i bogform.

Bogen kan købes ved henvendelse til forfatteren: brandt.hammel@mail.dk og koster 50 kr. Hvis den skal sendes, koster det yderligere 40 kr.