utakket eller artighedsklippet?

Viser 7 indlæg - 1 til 7 (af 7 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #74221

  Fra forsendelser uden frimærker har jeg pga. lokal posthistorie bevæget mig ind i frimærkefrankerede forsendelser og her stødt på et problem omkring utakkede skillingsmærker, jeg savner afklaring på:

  Findes der et eksakt kriterium for forskellen mellem et utakket og et artighedsklippet frimærke?

  Her tænkes på mærker, hvor takkerne lige netop er klippet af, ikke på mærker, hvor beklipningen har været synligt hårdere.

  #74222
  Niels E. Thunbo
  Keymaster

  Mig bekendt findes der ikke noget eksakt kriterium, og det er vel i sagens natur vel heller ikke muligt at sætte et sådant. Et utakket mærke kan jo sagtens have være i et lille format, da det blev klippet ud af arket. Men hvis man vil være helt sikker på, at der ikke er tale om et takket mærke, der har fået klippet takkerne af, så bør der være så bred en margin på mærket, at man ikke er i tvivl. På kamtakkede mærker er det vel tilstrækkeligt, at det utakkede frimærke er bredere end afstanden mellem kammens grene.

  #74227

  Tak for svaret. Har jeg forstået det rigtigt, at hvis blot én af dimensionerne på et kamtakket mærke overstiger afstanden mellem mellem kamgrenene, kan man kalde mærket for utakket?

  Venlig hilsen

  #74229
  Niels E. Thunbo
  Keymaster

  Hej Jørgen. Nej, det er ikke helt rigtigt forstået. Lad mig prøve at illustrere det med nogle billeder fra udstillingen i DGI-byen, som jeg tog i dag fra et par samlinger:

  Billede af takningskammen:

  (Jeg undskylder stavefejlene på samlerens vegne) …  Det betyder, at bredden på mærket er det, der primært afgør, om der er tilstrækkelig margin til, at det er et utakket mærke, idet  højden kan variere, hvis kammen forskydes lidt, og derfor kendes der både høje og lave takkede mærker.

  Billede af et parstykke, hvoraf man kan fornemme, hvor stor en margin, der rent faktisk bør være synlig, for med nogenlunde sikkerhed at kunne afgøre, at det ikke blot er et mærke med afklippede takker (beklager den dårlige belysning):

  Med venlig hilsen
  Niels

  #74231

  Hej Niels, tusind tak for dit grundige svar. Jeg er blevet en del klogere på utakkede mærker.

  Mange venlige hilsner fra Jørgen

  #75724
  Niels E. Thunbo
  Keymaster

  Der er en interessant artikel i DFT 1988 nr 4, side 222-223, om dette emne.

  #76264

  Tak til Niels E. for henvisning til artiklen om Utakkede “varianter” af 1864 udgaven, som jeg lige har fået læst. Kriteriet for denne udgave er af forfatteren knivskarpt: Den indvendige afstand mellem  skal være mindst 20,5 mm. Det forudsætter, at man sidder med et mærke af 1864 udgaven i hånden og kan måle afstanden. Kriteriet for andre utakkede mærker i andet format vil være et andet. Frimærkeudgaver, hvor utakkede mærker  forekommer, er i følge DAKA 1999 Klassisk Danmark ikke ualmindelige op til 1932, så der må være brug for flere kriterier.

   

Viser 7 indlæg - 1 til 7 (af 7 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.