Luftskibet kommer

af M. Steadman og M.R.Jensen
Luftskibet kommer M. Steadman & M.R.Jensen
Post og Tele Museum
ISBN 87-90768-21-3

Drengen Ferdinand laver sin scrapbog om Graf Zeppelins besøg i Danmark i 1931.

Det er udgangspunktet for Post og Tele Museums nye udgivelse i forbindelse med udstillingen om luftskibe, en udstilling, der løber frem til 22. oktober.

Fra dette konkrete udgangspunkt oprulles luftskibenes historie fra 1912 med Luftskibet Hansa til Hindenburgs tragiske forlis på turen til USA. Bogen er rigt illustreret som en scrapbog, og i et langt format- som en zeppelin ballon. Konstruktionen beskrives, ligesom man ser eksempler og kan læse beskrivelser af indretning og inventar. Der er et væld af interessante oplysninger om disse flyvende kolosser.

For posthistorikere er disse balloner interessante, idet de også blev brugt til transport af post. Graf Zeppelin transporterede faktisk i hele sin levetid 53 tons post. Det skal indrømmes, at hovedparten er lejlighedsforsendt eller måske skrevet i selve ballonen, hvor man solgte og stemplede forsendelserne.

I bogen beskrives også hvorledes man havde en speciel postsæk til at kaste post ud fra lav højde, når man passerede over et passende drop-sted. En del af post blev aldrig postbehandlet på normal vis, idet passagererne selv lod kortene drysse ned på jorden til venlige mennesker, som de håbede ville sende/give forsendelserne videre til modtageren.

Historien er spændende at læse, og bogen giver stor lyst til at se udstillingen. Post fra zeppelinerne er dyre. En beskadiget forsendelse fra Hindenburgs brand kan man forstå skal koste, men som samler kan man undre sig over de store priser, når der nu var tonsvis af dem.

Der sidder formodentlig en læser af dette blad, som kan forklare den undrende redaktør, hvorfor priserne er så høje på disse forsendelser, dels når de mestendels er fabrikerede, dels findes i tonsvis.

Køb bogen, se udstillingen og skriv gerne en artikel om disse forsendelser.