Brudte segl

af Sune Christian Pedersen
Brudte Segl Brudte segl
Spionage og censur i enevældens DanmarkForfatter: Sune Christian Pedersen
Forlag: Post & Tele MuseumDetaljer:
Udgivet: 2008
462 sider.
Sprog: Dansk
ISBN 978-87-90768-27-0

Forhandling: Post & Tele Museum  Pris: 299 kr. (+ porto)

Gad vide, hvor Makus Wolf, hjernen bag Stasi, hentede sin inspiration. I hvert fald har han ikke læst Sune C. Pedersens bog, ’Brudte segl’, om spionagen og censuren i enevældens Danmark, for den er lige udkommet, selv om man skulle tro det.

Bogen er en ph.d. afhandling, som er blevet ombearbejdet til en bog på 462 side. Det skyldes ikke mindst de mange henvisninger og kildeangivelser. Når man læser bogen, bliver det helt klart, at postcensur ikke er et nyt fænomen.

Bogen dækker perioden fra 1624 til 1849, og Sune S. Pedersen laver nogle gode definitioner på censur og opsnappede breve og brug af censur til decideret fejlinformation. Censuren var selvsagt stærkest under de forskellige krige, især under svenskekrigene, specielt Den Store Nordiske Krig fra 1709-1720 og igen under Englandskrigen fra 1807-1814, hvor aktiviteten var endog særdeles stor.

For os, der opfatter gamle breve som sjældne, er det interessant at læse, at postmængden under krigene var så stor, at man havde store problemer med at overvåge den. Specielt afsnittet, der beskriver postkontrollør og senere postdirektør Christian Erlunds fald og landforvisning og senere opstigning til postvæsnets højeste embede, og måske mest intrigante postspion, må Marcus Wolf have læst.

Erlund udvirkede måder, hvormed man kunne bryde segl og forsegle igen, uden at det kunne ses. Han forbyttede bevidst breve – formodentlig endda med kongens velsignelse – mellem en fjendes kone og elskerinde – med alt hvad det medførte af problemer.

Bogen er rigt illustreret, også med illustrationer af breve fra Englandskrigen med eksempler på myndighedssegl, der beviser, at de har været censureret. Bogen er vaskeægte posthistorie og beskriver foruden opsnapning af breve og censuren også postvæsnet, postruter og problemerne med dem, som fx hvad man gjorde, da ruten via Sverige til Norge blev umuliggjort af krigen.

For samlere af censur og af den præfile periode er bogen en del af pensum, og andre kan gælde os over beskrivelsen af en spændende historisk periode, hvor meget af det, man gjorde, ligner det, man senere har gentaget – fx i DDR, som også var ret enevældigt. Alle pengene værd, så ønsk den i julegave.